TImod 2019 intervju: doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik Naučnog odbora TImod 2019

U povodu održavanja Četvrtog međunarodnog simpozija TImod 2019, redakcija časopisa Grafx u ponedjeljak 6. februara 2019. godine ugostila je doc. dr. sc. Samira Pačavara, predsjednika Naučnog odbora simpozija TImod 2019. Prateći rad TImod-a prethodnih godina uočili smo da je svaki imao novosti u sadržajnom i organizacijskom smislu. Zamolili smo prof. Pačavara da nam otkrije u kojem pravcu teku pripreme kada je riječ o ovogodišnjem TImod-u.

Uvaženi profesore, već su proteklatri međunarodna  simpozija TImod-a. Možete li se ukratko osvrnuti na njihov dosadašnji rad?

Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku je osnivanjem smjera Tekstilno inžinjerstvo i dizajn želio, osim stvaranja prijeko potrebnih kadrova, pokušao dati odgovore i na ostala prioritetna pitanja iz ove branše organizacijom međunarodnog simpozija Timod-a i Dana tekstila Bosne i Hercegovine. TImod je uspio okupiti vodeće stručnjake iz zemlje i inostranstva, predstavnike preduzeća, komore i ministarstva. Takmičenje učenika srednjih škola tekstilnog i kožarskog usmjerenja privlači veliku pažnju. Jedini certificirani seminar ove branše u Bosni i Hercegovini jeste Timod. Profesori srednjih škola to dobro znaju i u velikom broju su prisutni. Zaključci nastali raspravom na Okruglom stolu Timod-a je u pravilu nepisana obaveza koja se do narednog našeg realizira.

Timod je koncipiran tako da svake godine bude neki novi sadržaj i neka nova tema. Naročito bude interesantan veoma posjećen Okrugli sto kojeg ste spomenuli.Zanima me kako u stvari nastaju teme Okruglog stola TImod-a?

Dopustit ćete mi da napravim mali uvod kako bi Vaši čitaoci mogli bolje razumjeti kako u stvari nastaju teme za svaki slijedeći TImod.

Oduvijek je industrija tekstila, kože i obuće bila niskoakumulativna grana privrede te su privrednici ali i zaposleni  zbog teških uvjeta rada bili jako vezani. Tako je i danas. Tekstilci, kožari i obućari na nivou cijele BiH pa i cijelog regiona međusobno jako dobro sarađuju. U neposrednim razgovorima nekako spontano isplivaju teme koje ne može riješiti pojedinac ili grupa nego treba to učiniti zajednica. Fakultet nastoji kroz TImod ponuditi moguće odgovore i rješenja na pitanja koja dolaze iz branše.

Pripremajući se za naš razgovor negdje sam pročitala da je na održanom Okruglom stolu prošle godine rođena ideja da se održi i Sajam tekstila, kože i obuće u Travniku?

TImod je nastojao da svim kompanijama koje učestvuju na TImod-u a naročito svojim partnerima omogućiti predstavljanje u vidu TImod štandova u holu Fakulteta. Najnoviji strojevi i uređaji u tekstilnoj industriji su bili veoma interesantni svim posjetiocima a posebno učenicima i profesorima srednjih škola. Broj zahtjeva za predstavljanjem putem štanda nadmašio je naše kapacitete. U zraku se nekako moglo primjetiti da je potreban neki veći prostor od ovoga koji ima Fakultet za tehničke studije. 

Uvažavajući napore koje Fakultet za tehničke studije ulaže u rješavanje problema tekstilne, kožarske i obućarske industrije i činjenicu da  TImod postiže zapažene rezultate načelnik općine Travnik, sa kojom Fakultet ima dugogodišnju uspješnu saradnju, je na zatvaranju prošlogodišnjeg TImod-a obećao da će u Travniku, gradu tekstila, kože i obuće ove godine biti održan Sajam. I obećanje je ispunio.

Već sada mogu slobodno reći da će kraj aprila biti jedan veliki praznik za sve tekstilce, kožare i obućare cijele Bosne i Hercegovine.

Mjesto dešavanja je Fakultet za tehničke studije Univeziteta u Travniku i sportska dvorana Pirota.

Kada ste već spomenuli Sajam, možete li nam reći kako će se programske aktivnosti  na TImod-u ispreplitati sa dešavanjima na Sajmu?

Fakultet za tehničke studije, kao što već znate, od svog nastanka radi po TOP (teorija-obuka-praksa) modelu obrazovanja što je već dalo vrhunske rezultate.Na Fakultetu smo odlučili da idemo korak dalje.Želimo postići punu multidisciplinarsnost pojedinih smjerova. Smjerovi Fakulteta za tehničke studije: Tekstilno inžinjerstvo i dizajn i Građevina će na Sajmu zajedno predstaviti na Sajmu jedan interesantan i potpuno razrađen projekat. Očekujemo veliko zanimanje potencijalnih investitora.

U industriji proizvodnje odjeće zastupljenost lohn poslova trenutno iznosi 92% i ako želimo napraviti iskorak prema vlastitim modnim brendovima moramo više uključiti struku u samoj proizvodnji i planiranju. Serijom stručnih predavanja u okviru Sajma možemo dati buduće pravce djelovanja.
Različite stručne radionice i vlastita iskustva već renomiranih domaćih brendova svakako će dati vjetar u leđa onim firmama koje već dugo razmišljaju da naprave prve korake i zakorače iz lohn poslova prema vlastitom proizvodu ili barem punom proizvodu.

I na kraju, hoće li biti modnih revija kao i ranijih godina i gdje ih namjeravate održavati.

Modna revija je svakako kruna teškog i napornog rada pojedinih preduzeća i ustanova. Ove godine već imamo prijavljen veliki broj preduzeća i ustanova koji žele predstaviti svoje modele na modnim revijama. Ovaj put želim izdvojiti one ka koje naša zemlja u budućnosti računa: Modna revija učenika Mješovite srednje tehničke škole iz Travnika: „Računajte na nas“ i Modna revija Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva: „BiH-vječna inspiracija“. Svakako da smo uvjereni da će i ove godine najveću pažnju privući modna revija studenata Fakulteta za tehničke studije  „Rad stvara ideju“.

 

ŠtampaEl. pošta