Novosti

Svečano otvoren TImod 2019

25. maja 2019. godine na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku otvoren je Međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2019. Ovo je već četvrta godina zaredom uspješne organizacije ovog simpozija.

Organizator simpozija je Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Koorganizatori su Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Absolute group i Hasky sport. Partneri su RIGO D.O.O. Slovenija, Privredna/gospodarska komora u FBIH i TImod expo (sajam tekstila, kože i obuće).

U uvodnom obraćanju prisutne je pozdravio  mr. sci. dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku istakavši kako je ponosan što je ova organizacija postala tradicija, kao i jedan međunarodni događaj koji na jednom mjestu okuplja kako profesore i stručnjake, tako i privrednike iz oblasti tekstilne industrije iz BiH i regiona. 

Prisutne je u nastavku pozdravio i s njima podijelio radost trenutka dekan Fakulteta za tehničke studije prof. dr. Hrustem Smailhodžić. Istakao je da je Travnik grad u kome je već uveliko stasala tekstilna industrija.

Zatim se obratio i doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik Naučnog odbora Simpozija, te akcenat stavio na TOP sistem obrazovanja, teorija, obuka, praksa.

U nastavku priliku da pozdravi prisutne i da iskaže svoje zadovoljstvo dobio je i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić. Načelnik je istakao da je moguće primijetiti da Travnik vraća svoju tradiciju u tekstilnoj branši.

Također, prisutnima se obratio i Amir Međić, u ime Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH. Čestitao je na organizaciji Simpozija, te istakao da se nada da će se ova tradicija nastaviti i u budućnosti.

U ime ministra privrede SBK obratio se Meho Ajanović. Zahvalivši se za pozivu, istakao je da je Simpozij prerastao u tradicionalni vid edukacije.

Simpozij je svečano otvorenim proglasio premijer Vlade SBK/KSB Tahir Lendo, te čestitao na organizaciji Četvrtog međunarodnog simpozija tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna.

"Neka TImod bude mjesto gdje nastavljamo zajedno graditi ljepšu budućnost", glasila je poruka sa svečanog otvorenja simpozija TImod 2019.

 

Cilj simpozija TImod 2019 je pronaći odgovore kako unaprijediti poslovanje domaćih kompanija kako bi se dominacija lohn poslova koji čine preko 92% ukupnih aktivnosti promijenila u korist vlastitog proizvoda ili punog proizvoda. Želeći nastaviti sa permanentnom edukacijom profesora srednjih škola tekstilnog i kožarskog usmjerenja u Bosni i Hercegovini, TImod 2019 predviđa i stručni certificirani seminar.

Tokom dana prisutni su imali priliku poslušati predavanja stručnjaka i profesora iz područja tekstilne industrije. Upriličeno je predavanje Amira Međića, predstavnika Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH, koji je govorio o ulozi simpozija i sajma u odjevnoj industriji.

Mogli smo poslušati i predavanje prof. dr. Andreja Demšara, sa Univerziteta u Ljubljani, Fakultet prirodnih nauka i inžinjerstva, Odsjek za tekstil, koji je govorio o obrazovanju kadrova u tekstilnoj industriji, te napravio paralelu između obrazovanja danas i sutra.

 

Prvog dana Simpozija predstavljena je i Razvojna agencija Žepče. Predstavnik je bila  gđa Branka Janko. Govorila je o sadržajima dostupnim u Centru, značaju obrazovanja mladih, te aktivnostima koje Centar nudi. 

Također, predstavljen je i sponzor ovogodišnjeg simpozija TImod 2019, Rigo d.o.o. Industrial sewing and cutting solutions, Komen, Slovenija.

Na kraju dana upriličena je modna revija pod nazivom "Rad stvara ideju". Kreatorice revije bile su studentice Fakulteta za tehničke studije u Travniku, smjer Tekstilno inžinjerstvo i dizajn.

 

Ovogodišnji TImod će trajati naredna dva dana. U nastavku su predviđeni bogati sadržaji, predavanja, takmičenje, okrugli stol "Mali koraci za velike promjene" i modne revije. Pratite nas!

ŠtampaEl. pošta