Novosti

Predavanja i aktivnosti koje su obilježili zadnji dan TImod-a 2019

Treći dan simpozija TImod obilježila su  predavanja eminentnih stručnjaka i studenata.

Učesnici ovogodišnjeg simpozija TImod 2019 posljednji dan Simpozija su imali priliku obogatiti svoje znanje iz tekstilne branše kroz nekoliko predavanja. Priliku da predstave rezultate rada i istraživanja imale su i studentice Fakulteta za tehničke studije, Nikolina Vuleta i Ajla Cicvara.

Prvo predavanje održala je studentica III godine Fakulteta za tehničke studije, Nikolina Vuleta. Vuleta je predstavila rezultate zajedničkog rada kompanije Bellissima i Fakulteta za tehničke studije. Kroz izlaganje osvrnula se na značaj vrste tkanine i karakteristike šavova za jedan odjevni predmet.

Ajla Cicvara, studentica Fakulteta za tehničke studije, održala je predavanje na temu „Vuna-neiskorištena strateška tekstilna sirovina u SBK/ŽSB“. Kroz predavanje se osvrnula na osnovne tipove vunenih vlakana, način njihove prerade, karakteristike ovog materijala, kao i značaj proizvoda od vune u svakodnevnom životu.

Karakteristike vunenih podnih obloga“ je tema predavanja koje je održao uvaženi profesor, doc. dr. Krešimir Hajdarević, predstavnik Agencije za znanost i visoko obrazovanje iz Zagreba, Hrvatska. Kroz predavanje doc. dr. Hajdarević je poseban akcenat stavio na prednosti i značaj vunenih tepiha.

Nešto više o savremenom pristupu tekstilu govorio je mr. Aldin Obućina sa Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Kroz predavanje na temu „Savremena sublimacijska štampa na tekstilu“ prisutne je upoznao sa osnovnim vrstama štampe i njihovim karakteristikama.

 

Priliku da održe predavanje imali su i profesori Fakulteta za tehničke studije, domaćina Simpozija. Doc. dr. Samir Pačavar govorio je o nanotehnici u tekstilu, dok je prof. dr. Salim Ibrahimefendić nešto više kazao o sirovinama u tekstilnoj industriji.

Nakon bloka predavanja prisutni su imali priliku pogledati modnu reviju i ples pod nazivom „Samba-vlastita kreacija“, a dizajneri su bili učenici Mješovite srednje tehničke škole Travnik. Nakon toga učesnicima Simpozija su uručeni certifikati čime je simpozij TImod 2019 zatvoren.

 

 

ŠtampaEl. pošta

Višegodišnja tradicija simpozija Timod se nastavlja

Drugi dan simpozija Timod 2019 obilježila su stručna predavanja, modna revija i takmičenje za učenike srednjih škola.

Četvrti međunarodni stručni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna, Timod 2019, je u toku. Drugog dana Simpozija, u petak 26. aprila, održana su predavanja eminentnih stručnjaka iz regije, te modna revija čiji su kreatori učenici srednje škole tekstilnog usmjerenja iz Travnika.

Prvo predavanje održao je dekan Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, prof. dr. Hrustem Smailhodžić. Tema predavanja prof. Smailhodžića bila je „Novi materijali – tehnika elektroispredanja.

Šejla Džananović, mag. ing. hemije, iz kompanije Bosnainspekt d.o.o. iz Sarajeva, održala je predavanje na temu „Ispitivanje tekstila – moderni pristup“. „Komunikacija u timu – četiri profila ponašanja“ je tema predavanja gđe Saše Einsiedler, komunikologa iz Ljubljane, Republika Slovenija.

U ime sponzora ovogodišnjeg simpozija Timod 2019, kompanije Rigo d.o.o. iz Slovenije, predavanje na temu „Inovativni strojevi u industriji tekstila, kože i obuće“ održao je Siniša Blagojević. Pažnju tokom predavanja posvetio je stanju inovativnosti mašina u industriji tekstila, kože i obuće.  O značaju radne snage i većem pristupu na tržištima govorio je Amar Brkan, predstavnik programa USAID iz Sarajeva. Prisutne je upoznao sa grant sredstvima koje Program nudi, kao i načinom apliciranja za određena sredstva za različite projekte.

 

O značaju tekstila u budućnosti, na temu „Svijet tekstila danas – svijet tekstila sutra“, govorio je uvaženi prof. dr. Andrej Demšar, sa Univerziteta u Ljubljani, Fakulteta prirodnih nauka i inžinjerstva.  Msc. Leekei Wai Han Tang iz Pariza, Francuska održala je stručno predavanje na temu „Položaj i uloga modne industrije Francuske u svijetu“.

Pored stručnih predavanja, drugi dan Simpozija održana je i modna revija „Računajte na nas“. Dizajneri su bili učenici Mješovite srednje tehničke škole iz Travnika.

Važno je napomenuti da se tradicija takmičenja učenika srednjih škola tekstilnog i kožarskog usmjerenja nastavlja. Tokom dana održano je takmičenje učenika, te s tim u vezi su proglašeni i najbolji učenici. Nagrade za najbolje obezbijedila je kompanija Rigo d.o.o. iz Slovenije, sponzor simpozija.

 

Konačni poredak škola nakon takmičenja je:

ŠIVENJE

1.       Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn, Sarajevo

2.       Srednja mješovita škola „Mladost“, Zenica

3.       Mješovita srednja tehnička škola Travnik

4.       Mješovita srednja škola Tešanj

5.       Srednja škola Pere Zečevića, Odžak

6.       Škola „Džemal Bijedić“, Goražde

KONSTRUKCIJA

1.       Mješovita srednja škola Tešanj

2.       Mješovita srednja tehnička škola Travnik

3.       Srednja mješovita škola „Mladost“, Zenica

4.       Srednja škola Pere Zečevića, Odžak

5.       Škola „Džemal Bijedić“, Goražde

 

Nakon predavanja i modnih revija gosti Simpozija su imali priliku učestvovati na okruglom stolu „Mali koraci za velike promjene“ a uvodničar je bio doc. dr. Samir Pačavar, sa Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Nakon toga, uslijedilo je sumiranje dana i najava sadržaja trećeg dana Simpozija.

ŠtampaEl. pošta

Intervju sa Sinišom Blagojevič, predstavnikom firme Rigo d.o.o., sponzorom ovogodišnjeg simpozija TImod

Mašina svjetskog standarda u tekstilnoj industriji uskoro u BiH

U toku održavanja simpozija TImod 2019 predstavnik kompanije RIGO d.o.o. iz Slovenije bio je Siniša Blagojevič.

Blagojevič je goste Simpozija upoznao sa stanjem inovativnosti mašina za preradu tekstila, a posebno je govorio o inovativnim strojevima u industriji tekstila, kože i obuće kompanije koju predstavlja. Naglasio je i to da jedna inovativna mašina uskoro dolazi u Bosnu i Hercegovinu, u jednu od firmi u Kotor-Varoši. Tim povodom razgovarali smo sa Blagojevičem.

Kakvo je stanje inovativnosti tekstilne industrije u svijetu?

Kada je u pitanju stanje inovativnosti u tekstilnoj industriji, mogu reći da sve ide ka automatizaciji, smanjenju broja zaposlenih, povećanju kapaciteta i količine proizvedenih komada. Tako da kompletan svijet, kompletna proizvodnja šivaćih mašina i opreme u tekstilnoj industriji ide u smjeru automatizacije.

Jedna vaša mašina uskoro dolazi u BiH. Šta nam možete reći o tome?

Da, dolazi i jako sam ponosan na to. Ponosan sam na firmu i na državu u koju dolazi zato što je to najveća mašina za automatsko krojenje kože u proizvodnom procesu obuće. To je mašina koja ima jako velike kapacitete, koja je potpuno automatizirana, koja će zadovoljavati potrebu u proizvodnom procesu tekstila u šivaoni.

Gdje se sve u svijetu nalaze vaši proizvodi? Koliko su zastupljeni?

Naši proizvodi u svijetu zastupljeni su u svim proizvodnim pogonima gdje se radi tekstil, gdje se radi obuća, gdje se radi namještaj, kao i u automobilskoj industriji.

Šta je ono što vaše proizvode izdvaja od drugih njima sličnih?

Ono što naše proizvode izdvaja od drugih iz ove oblasti je kvalitet, tehnička podrška i jako dobar after-sales servis. To je ono što nas drži i što je ključ našeg uspjeha.

Hvala Vam na izdvojenom vremenu.

Hvala Vama.

ŠtampaEl. pošta

Predstavljen sponzor simpozija TImod 2019

 

Prvog dana Četvrtog međunarodnog simpozija tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna, TImod 2019,  predstavljen je sponzor Simpozija, kompanija Rigo d.o.o iz Slovenije.

Rigo d.o.o. je privatna kompanija koja se bavi prodajom šivaćih mašina više od 20 godina. U ponudi imaju i mašine za vezenje, mašine za lasersko graviranje, kao i opremu za peglanje u domaćinstvu. Prodaju i rabljene modele šivaćih mašina i mašina za vezenje. Također, nude servis i opću obnovu industrijskih šivaćih mašina. Jedina su firma u tekstilnoj industriji koja se redovno nalazi na listi slovenačke Gazele.

U razgovoru za naš časopis predstavnik kompanije Rigo d.o.o., gdin Nejc Zupančič, istakao je da su proizvodi ove kompanije, ustvari, proizvodi poznatih svjetskih brendova, te da klijenti imaju potpuno povjerenje u njihov rad, što ih izuzetno raduje.  „Naši proizvodi su proizvodi poznatih svjetskih brendova. Za sve što prodajemo dajemo servis, a naši klijenti imaju pouzdanje u nas, i to je jako bitno. Razvoj ide velikom brzinom i zadovoljni smo dosadašnjim radom, ali, naravno, uvijek može bolje. Činjenica da svaku godinu imamo veću prodaju i više klijenata, dokaz je da su klijenti prepoznali naš kvalitet“, ističe Nejc Zupančič, iz kompanije Rigo d.o.o.

Vrijedno je napomenuti da ova kompanije prepoznaje rad pojedinaca u tekstilnom sektoru. S tim u vezi, prepoznali su i kvalitet simpozija TImod te odlučili biti sponzor ovog Simpozija. Tom prilikom će pokloniti izuzetno vrijedne mašine najboljim učenicima na takmičenju za učenike srednjih škola tekstilnog i kožarskog usmjerenja, koje će biti održano drugog dana Simpozija, 26. aprila 2019. godine.

 

 

ŠtampaEl. pošta

Svečano otvoren TImod 2019

25. maja 2019. godine na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku otvoren je Međunarodni simpozij tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2019. Ovo je već četvrta godina zaredom uspješne organizacije ovog simpozija.

Organizator simpozija je Fakultet za tehničke studije Univerziteta u Travniku. Koorganizatori su Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Absolute group i Hasky sport. Partneri su RIGO D.O.O. Slovenija, Privredna/gospodarska komora u FBIH i TImod expo (sajam tekstila, kože i obuće).

U uvodnom obraćanju prisutne je pozdravio  mr. sci. dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku istakavši kako je ponosan što je ova organizacija postala tradicija, kao i jedan međunarodni događaj koji na jednom mjestu okuplja kako profesore i stručnjake, tako i privrednike iz oblasti tekstilne industrije iz BiH i regiona. 

Prisutne je u nastavku pozdravio i s njima podijelio radost trenutka dekan Fakulteta za tehničke studije prof. dr. Hrustem Smailhodžić. Istakao je da je Travnik grad u kome je već uveliko stasala tekstilna industrija.

Zatim se obratio i doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik Naučnog odbora Simpozija, te akcenat stavio na TOP sistem obrazovanja, teorija, obuka, praksa.

U nastavku priliku da pozdravi prisutne i da iskaže svoje zadovoljstvo dobio je i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić. Načelnik je istakao da je moguće primijetiti da Travnik vraća svoju tradiciju u tekstilnoj branši.

Također, prisutnima se obratio i Amir Međić, u ime Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH. Čestitao je na organizaciji Simpozija, te istakao da se nada da će se ova tradicija nastaviti i u budućnosti.

U ime ministra privrede SBK obratio se Meho Ajanović. Zahvalivši se za pozivu, istakao je da je Simpozij prerastao u tradicionalni vid edukacije.

Simpozij je svečano otvorenim proglasio premijer Vlade SBK/KSB Tahir Lendo, te čestitao na organizaciji Četvrtog međunarodnog simpozija tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna.

"Neka TImod bude mjesto gdje nastavljamo zajedno graditi ljepšu budućnost", glasila je poruka sa svečanog otvorenja simpozija TImod 2019.

 

Cilj simpozija TImod 2019 je pronaći odgovore kako unaprijediti poslovanje domaćih kompanija kako bi se dominacija lohn poslova koji čine preko 92% ukupnih aktivnosti promijenila u korist vlastitog proizvoda ili punog proizvoda. Želeći nastaviti sa permanentnom edukacijom profesora srednjih škola tekstilnog i kožarskog usmjerenja u Bosni i Hercegovini, TImod 2019 predviđa i stručni certificirani seminar.

Tokom dana prisutni su imali priliku poslušati predavanja stručnjaka i profesora iz područja tekstilne industrije. Upriličeno je predavanje Amira Međića, predstavnika Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH, koji je govorio o ulozi simpozija i sajma u odjevnoj industriji.

Mogli smo poslušati i predavanje prof. dr. Andreja Demšara, sa Univerziteta u Ljubljani, Fakultet prirodnih nauka i inžinjerstva, Odsjek za tekstil, koji je govorio o obrazovanju kadrova u tekstilnoj industriji, te napravio paralelu između obrazovanja danas i sutra.

 

Prvog dana Simpozija predstavljena je i Razvojna agencija Žepče. Predstavnik je bila  gđa Branka Janko. Govorila je o sadržajima dostupnim u Centru, značaju obrazovanja mladih, te aktivnostima koje Centar nudi. 

Također, predstavljen je i sponzor ovogodišnjeg simpozija TImod 2019, Rigo d.o.o. Industrial sewing and cutting solutions, Komen, Slovenija.

Na kraju dana upriličena je modna revija pod nazivom "Rad stvara ideju". Kreatorice revije bile su studentice Fakulteta za tehničke studije u Travniku, smjer Tekstilno inžinjerstvo i dizajn.

 

Ovogodišnji TImod će trajati naredna dva dana. U nastavku su predviđeni bogati sadržaji, predavanja, takmičenje, okrugli stol "Mali koraci za velike promjene" i modne revije. Pratite nas!

ŠtampaEl. pošta

Sajam u Travniku okupio učesnike iz šest zemalja

 

Danas je u Travniku svečano otvoren Sajam tekstila, kože i obuće, TImod EXPO 2019.

U dvorani Privredno-sportskog kulturnog centra „Pirota“ u Travniku danas je otvoren prvi specijalizovani Sajam tekstila, kože i obuće, TImod EXPO 2019, koji je okupio učesnike iz regije. U Travniku trenutno boravi dvadeset i devet izlagača iz šest zemalja, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Poljske i Italije. Organizator Sajma je Općina Travnik u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom za Centralnu BiH – REZ, a pod pokroviteljstvom Vlade SBK/KSB, uz podršku drugih institucija i partnera.

Svečani dio otvorenja Sajma počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega su se prisutnima obratili načelnik Općine Travnik, gdin Admir Hadžiemrić, generalni sekretar Udruženja tekstila, kože i obuće, gdin Amir Međić, federalni ministar trgovine, gdin Zlatan Vujanović i premijer Vlade Srednjobosanskog kantona, gdin Tahir Lendo. Nakon pozdravnog obraćanja Sajam je zvanično proglašen otvorenim.

 

U toku prvog dana Sajma održane su dvije modne revije kroz koje su predstavljeni modeli bh. brenda Alma Ras i proizvodi „Dresscode by Prevent“.

Pored modnih revija, upriličeno je i predavanje o stanju i mjestu tekstilne industrije u svijetu, koje je održao dipl. ing. Wolfgang Weis.

Napominjemo, Sajam TImod EXPO 2019 trajat će u periodu od 24. do 26. aprila 2019. godine.

 

 

ŠtampaEl. pošta

Predavač Aldin Obućina

 

Mr. Aldin Obućina

Fakultet za tehničke studije, Univerzitet u Travniku

Aldin Obućina, viši asistent na Fakultetu za tehničke studije, predavač na tekstilnoj i grafičkoj grupi predmeta će na ovogodišnjem TImod-u 2019 prisutima predstaviti rad Savremena sublimacijska štampa na tekstilu.

ŠtampaEl. pošta

Predavač Hrustem Smailhodžić

Prof. dr. Hrustem Smailhodžić

Fakultet za tehničke studije, Univerzitet u Travniku

Dekan Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku, prof. dr. Hrustem Smailhodžić će na ovogodišnjem simpoziju tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2019 izložiti rad pod nazivom Novi materijali – tehnika elektroispredanja.

ŠtampaEl. pošta

Predavač Nikolina Vuleta

 

Nikolina Vuleta

Fakultet za tehničke studije, Univerzitet u Travniku

Nikolina Vuleta je studentica treće godine Fakulteta za tehničke studije, odsjek za tekstilno inžinjerstvo i dizajn. Na Četvrtom međunarodnom simpoziju tekstilnog inžinjerstva i modnog dizajna TImod 2019 će se predstaviti kroz izlaganje rada Zajedno do uspjeha.

ŠtampaEl. pošta

Predavač Samir Pačavar

 

Doc. dr. Samir Pačavar

Fakultet za tehničke studije, Univerzitet u Travnik

 

Doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik naučnog odbora TImod 2019 će na ovogodišnjem Simpoziju predstaviti rad pod nazivom Nanotehnologija u tekstilu. Uvaženi profesor Pačavar je ujedno i uvodničar okruglog stola koji ove godine nosi naziv Mali koraci za velike promjene.

ŠtampaEl. pošta