Saznajte kako je protekao prvi dan TImod-a 2018

Jučer je na Fakultetu za tehničke studije svečano otvoren Treći međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna. U uvodnom obraćanju prisutne je pozdravio  mr. sci. dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku istakavši kako je ponosan što je Univerzitet u Travniku ispunio obećanje dato na prvom TImod-u i napravio jedan zaista respektabilan, već tradicionaln, međunarodni događaj koji na jednom mjestu okuplja kako profesore i stručnjake, tako i privrednike iz oblasti tekstilne industrije iz BiH i regiona. 

Ceremoniji je prisustvovao veliki broj profesora i stručnjaka iz oblasti tekstilne tehnologije, a u ime predavača prisutne je pozdravio prof. dr. Dubravko Rogale sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba. Prisutnima su se, također, obratili i doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik Naučnog odbora simpozija, doc. dr. Amra Tuzović, predsjednica Organizacionog odbora, direktor Tekstilne škole iz Tešnja, Muhamed Saračević i predstavnik kompanije Kimateks, Irnes Mujić. U ime Vlade SBK prisutne je pozdravio šef ureda za Evropske integracije, Muhamed Softić, a načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, proglasio je simpozij otvorenim.

Program ovogodišnjeg TImod-a je predvidio mnoštvo sadržaja, tako su, prvi dan, u radnom dijelu Simpozija održana stručna predavanja u okviru kojih su prof. dr. Dubravko Rogale i prof. dr. Snježana Firšt Rogale govorili o „Proizvodnji odjeće u sklopu industrije 4.0“ i „Toplinskoj udobnosti odjeće“. Nakon radnog dijela, svi prisutni su uživali u modnoj reviji pod nazivom „TImod – to smo mi“. Modele su u okviru vannastavnih aktivnosti pripremile učenice Mješovite srednje tehničke škole Travnik. Prvi dan Simpozija završen je okruglim stolom pod nazivom „Planiranje potrebnih kadrova u tekstilnoj industriji“. Uvodničari okruglog stola bili su doc. dr. Samir Pačavar, predsjednik Naučnog odbora simpozija i Jasmina Zejnilagić, dipl. oecc. Na okruglom stolu razgovaralo se o problematici deficita stručnih kadrova u oblasti tekstilne industrije i načinima definiranja određenih strategija koje bi u budućnosti rezultirale stručnjacima u ovoj oblasti koja je u ekspanziji.

U fotogaleriji na https://fts.ba/nova/saznajte-kako-je-protekao-prvi-dan-timod-a-2018/ prenosimo dio atmosfere sa prvog dana simpozija….

IspisE-mail