Svečano otvoren Treći međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna TImod 2018

Treći međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna TImod 2018 u organizaciji Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku svečano je otvoren.
TImod 2018 donosi niz promjena koje su rezultirale velikom zainteresovanošću za učešće u simpoziju. Koorganizatori ovogodišnjeg simpozija TImod 2018 su Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Absolute group i Hasky sport. Partneri su Kimateks d.o.o. i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

U uvodnom obraćanju predsjednik Upravog odbora Univerziteta u Travniku mr. sc. dr. Nihad Selimović pozdravio je prisutne, te zaželio ugodan boravak na ovogodišnjem simpoziju. Istakao je da je ponosan što Univerzitet u Travniku organizuje jedan ovako tradicionalan i respektabilan simpozij te naglasio da Univerzitet u Travniku na ovom putu ulaže velike napore i pokušava da animira i okupi kompletnu tekstilnu industriju u Bosni i Hercegovini na jednom mjestu. Zahvalio se firmi Kimateks koja već drugu godinu podržava ovaj simpozij, što obezbjeđuje vrijedne nagrade za pobjednike takmičenja koje se organizuje u sklopu simpozija te je istakao da mu je želja da se razmijene iskustva i nova dostignuća u tekstilnim tehnologijama.
U ime Organizacionog odbora simpozija, doc. dr. sc. Amra Tuzović izrazila je zadovoljstvo što prisutne može pozdraviti na ovom mjestu. Istakla je da Fakultet za tehničke studije postaje mjesto gdje se susreću ljudi iz tekstilnog inženjerstva i modnog dizajna. Između ostalog, navela je da Fakultet svake godine ulaže napore da postane još bolji i kvalitetniji. Sa organizacionog stajališta vjeruje da će Fakultet ispuniti očekivanja i da će se prisutni ugodno osjećati. Prisutnima se obratio i predsjednik Naučnog odbora simpozija, doc. dr. sc. Samir Pačavar. Izrazio je zahvalnost za odziv na Treći međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i modnog dizaja. Podsjetio je prisutne da je dogovor sa prethodna dva simpozija bio da se tekstilna industrija u Bosni i Hercegovini podigne na viši nivo. Smatra da je simpozij ostvario svoju ulogu i značaj te da će pokušati u narednom periodu podignuti i usmjeriti naučnu i znanstvenu teoriju. Za savremeno tržište, osim dobrog rada, potrebna je nauka i stručnost, te da svi napravimo jedan zajednički iskorak, udružimo sve svoje snage kako bismo svoj proizvod podigli na jednu višu razinu.

U ime partnera kompanije Kimateks, Irnes Mujić je pozdravio prisutne i zahvalio na prilici da kompanija Kimateks bude sponzor i ovogodišnjeg simpozija, te da će uručiti nagrade za pobjednike takmičenja. Firma Kimateks osnovana je prije 33 godine u Zagrebu, te se javila potreba da se i u Bosni i Hercegovini otvore poslovnice. Osnovna djelatnost ove firme je prodaja šivaćih strojeva i njihovih rezervnih dijelova. Od značajnih partnera koje imaju, izdvojio je firmu JUKI. U ime Vlade SBK/KSB obratio se Muhamed Softić, sekretar Ureda za Evropske integracije SBK/KSB. Istakao je da tekstil ima svoje odlike, da zapošljava veliki broj ljudi, obzirom da je to radno-intenzivna djelatnost. Zaželio je uspješan simpozij i uspjeh u radu. Prof. dr. Dubravko Rogale, sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta iz Zagreba, istakao je da mu je čast da bude u Travniku i da je ugodno iznenađen koliko je Univerzitet u Travniku napredovao za kratko vrijeme, kao i to što ima strategije koje su originalne. Naglasio je da će uložiti trud da prenese znanja koja imaju kroz prezentaciju „Proizvodnja odjeće u sklopu industrije 4.0“. Potom je uslijedila kratka prezentacija koja je prisutne kroz fotografije podsjetila na TImod 2016 i TImod 2017, nakon čega se obratio i simpozij proglasio otvorenim načelik Općine Travnik, gospodin Admir Hadžiemrić. U svom govoru, između ostalog, iznio je ideju organizacije sajma tekstila i obuće sa organizacijom simpozija.

Galeriju možete pogledati na https://fts.ba/nova/svecano-otvoren-treci-medjunarodni-simpozij-tekstilnog-inzenjerstva-i-modnog-dizajna-timod-2018-2/

IspisE-mail